Schematherapie

Schematherapie

Schematherapie helpt bij het doorbreken van patronen die niet goed voor je zijn. Patronen zoals moeite met “nee zeggen” of steeds de verkeerde partner  kiezen. Schematherapie is ontwikkeld voor persoonlijkheidsproblemen. Bij persoonlijkheidsproblemen heb je last van langdurige verstoringen van je leven. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je vaak ongelukkig bent in intieme relaties of dat je steeds onder je niveau presteert op je werk.

Bij schematherapie wordt gekeken naar wat er aan ten grondslag ligt. Aan elk hardnekkig probleem -zoals depressie, angst of verslaving- ligt een schema ten grondslag. Een schema is een diepe overtuiging. Een voorbeeld van een schema is “Vroeg of laat word ik in de steek gelaten”, “verlatingsangst”. Schema’s veranderen kost tijd, omdat ze vaak al erg ingesleten zijn.

Je gaat samen met de therapeut op zoek naar de oorzaak in je jeugd. Je gaat in de therapie een aantal ervaringen herbeleven. Daardoor begrijp je jezelf beter. Je gaat je oude schema’s (overtuigingen) en patronen herkennen in je dagelijks leven. Door ze te gaan doorbreken hebben ze gaandeweg steeds minder vat op je. 

Een aanrader bij schematherapie is het zelfhulpboek “Leven in je leven, leer de valkuilen in je leven herkennen” van Jeffey Young en Janet Klosko. Dit boek is heel steunend naast het volgen van schematherapie. Het boek is ook nuttig als je geen schematherapie volgt maar vermoedt dat je last hebt van vastzittende patronen.

Voor meer informatie over Schematherapie: Schematherapie